En yezidi-familie i den irakiske by Sinune ser frem til at genåbne deres butik, der i sin tid blev ødelagt af Islamisk Stat.Af Kim Wiesener, kommunikationsleder – juni 2018
Med store, sorte bogstaver står der skrevet ”Islamisk Stats løver” på butiksfacaden. Graffitien er en ubehagelig påmindelse om den voldsomme periode i august 2014, da den ekstremistiske bevægelse invaderede denne del af det nordlige Irak.
Før invasionen solgte Salim og hans søster papirvarer fra deres butik i byen Sinunes forretningskvarter. Men da Islamisk Stat – som de lokale kalder Daesh – kom, måtte de flygte. Som medlemmer af det religiøse mindretal, yezidierne, risikerede de at blive slået ihjel, hvis de blev i byen.
”Daesh ødelagde vores butik. De stjal alt, og sådan her har det set ud lige siden,” siger Salim og peger på det ødelagte indre af det, der engang var en blomstrende forretning. ”Da jeg kom tilbage til Sinune, var jeg oprevet og vred over at se det her.”
Der er gået tre år, siden Sinune blev befriet fra Islamisk Stat, men det har taget lang tid for indbyggerne at vende tilbage til deres by. Dels var de bekymre­de for sikkerheden, og dels var ødelæggelserne så voldsomme, at det for mange var svært at begynde forfra.
Opkaldt efter nevøen
Af samme grund er genopbyg­ningen gået trægt. Takket være Mission Østs arbejde i Irak, der fokuserer på at hjælpe lokalbefolkningen med at brød­føde sig selv, kan Salim og hans søster snart kalde sig butiksindehavere igen. Denne gang kommer de dog ikke til at drive en papirhandel, men et lille supermarked.
”Denne by har brug for supermarkeder. Vi har manglet en indkomst, så det bliver en meget vigtig indtægtskilde for vores familie,” siger han. Selv om det bliver en ander­ledes butik, vil en ting dog forblive uændret, fortæller Salim. Den gamle papirhandel var opkaldt efter hans nevø, og det bliver det nye supermarked også – for butikken betyder noget for hele familien.