Islamisk Stat prøvede at knække det yezidiske mindretal i Irak med mord, voldtægter og bortførelser. Men i Mission Østs ungdomscenter på Sinjar-bjerget får pigerne hjælp til at bearbejde minder om ufattelige overgreb. Samtidig er de i fuld gang med at lære færdigheder, der på sigt kan hjælpe dem til selv at tjene til føden.TV 2 Nyhederne bringer lige nu en serie om yezidipiger og -kvinder, som er flygtet fra et liv som sexslaver for Islamisk Stat. Mange får krisehjælp i Tyskland til at overvinde traumer fra vold, gruppevoldtægt og helt ubeskrivelige overgreb.
Disse piger og kvinder har brug for al mulig hjælp til at håndtere den grusomme fortid, så de kan opbygge en tilværelse i fremtiden.
Sex-slaver for Islamisk Stat
Derfor driver Mission Øst seks lokalcentre for børn og unge i Irak. Et af centrene ligger på Sinjar-bjerget, hvor tusindvis af yezidier flygtede op, da Islamisk Stat indtog og hærgede deres hovedby Sinjar den 3. august  2014.
Lige nu er over 10.000 yezidier strandet på bjerget, fordi det stadig er for usikkert at vende tilbage til Sinjar by og de omkringliggende landsbyer. Mission Øst har sørget for tøj, varmeapparater, brændstof og materialer til husly og hygiejne. Hjælpeorganisationen har også boret to brønde i lejren og driver desuden et center, hvor børn og unge kan lege trygt, lære at læse, skrive og regne og forberede sig på uddannelse og arbejde. Og ikke mindst – tegne og tale sig ud af deres traumatiske minder. Mange har set deres familie og venner blive lemlæstet og dræbt, og nogle af pigerne har selv været kidnappet og holdt fanget og brugt som sexslaver af Islamisk Stat.
Drømmer om egen salon
Men nu er 50 unge yezidipiger i fuld gang med at lære forskellige færdigheder på Mission Østs center på Sinjar-bjerget. Her kan de for en stund komme væk fra deres bekymringer og beskæftige sig med noget produktivt i et trygt miljø. Flere har allerede lært at klippe hår – mens andre er blevet gode til at bruge en symaskine.
En af dem er den 14-årige Fasa, der har gået på centrets frisørskole i en måned.
”Jeg kan godt lide at gå her. Måske kan jeg en dag få min egen salon,” smiler Fasa, mens hun koncentrerer sig intenst om at få venindens lange hår ordnet i en flot, næsten Hollywood-agtig frisure.
Fasa blev fordrevet, da IS angreb hendes landsby. Først blev hun holdt fanget af terrorbevægelsen i to dage, men siden lykkedes det hende at flygte. Hun og hendes familie har nu boet i Sardeshte-lejren i godt et halvt år.
Dybe samtaler bearbejder traumer
I lejren modtager Fasa sammen med de andre piger undervisning på Mission Østs ungdomscenter. Ønsket om at lære et bestemt fag bliver ofte indgangen til en dybere samtale, hvor de tør tale ud om de horrible overgreb, de har oplevet under Islamisk Stats forfølgelse og terror.
Centret ligger i et stort telt, hvor det myldrer med piger og unge kvinder fra 12-års-alderen og opefter. Nogle har ønsket at lære frisørfaget, andre vil lære at sy. De sidste tramper i symaskinepedalerne for at lave t-shirts, skjorter og kjoler. Mission Østs medarbejdere tilbyder også undervisning i engelsk og IT.
”Jeg vil gerne tilbage til min landsby, hvis IS forlader den,” siger Fasa.
Og derfor kommer hun tit i Mission Østs center på Sinjar-bjerget. Hvis Fasa kan blive en god frisør, har hun også noget at leve af og forsørge sin familie med, når yezidierne igen kan få lov til at leve i fred i deres landsbyer.